22 Şubat 2012 Çarşamba

Kitle Kaynak & Açık Kaynak

Crowdsourcing başlığı altında yönetilen uygulama, tam anlamı ile Türkçeleştirilir ise, "Kitle Kaynak" olarak karşımıza çıkıyor. Bir şirketiniz olduğunu varsayın. Bu şirketinde çözüme ulaşması gereken bir problemi olduğunu hayal edin. Bu problemi çözmek adına neler yapılabilir:
  1. Yüklü miktar para harcayıp bir danışman tutabilir,
  2. Kendi çalışanlarınıza fazla mesai yaptırarak onlara eziyet edebilir ve çözüme ulaşmaya çalışabilir,
  3. Ya da bu işe gönüllü olan yüzbinlerce insandan faydalanabilirsiniz.
Kitle Kaynak çözemediğiniz bir sorunu ya da problemi kitlelere ilan etmeniz ve bu konuda bilgi almanız, kimi zaman da çözüme ulaşmanız demektir.Türkiye'de her ne kadar; bilgi anlamında; bu kavram sadece Wikipedia aracılığıyla tanınmış olsada, teknoloji anlamında uzun bir süredir Türk insanına hizmet ediyor. 
"Açık Kaynak" kelimesi yazılım ile özellikle GNU/Linux işletim sistemi dağıtımları ile ilgilenen bilgisayar meraklılarının günlük hayatlarının bir parçası olmuş durumda. Kitle Kaynak kelimesinden biraz farklı ama anlam olarak aynı özelliği taşımakta. Linux dağıtımı bir işletim sistemine merak saldıysanız eğer, "Açık Kaynak" sizin ilgilenmeniz gereken en büyük olgu halini alacak. Peki sürekli tek bir yazılımın egemenliği altında kalmış, ve teknoloji alanında, yeniliklere hızla cevap veren bir toplumun bireyi olarak, merak saldığınız bu yenilikle ilgili bir sorununuz olduğunda ne yapacaksınız. İşte o zaman devreye forumlar ve Kitle Kaynak sistemini kullanan siteler girecek ve aradığınız cevabı teknik servisin telefonundan daha önce bulacaksınız. Yazıda yazılım örneğini vermemin sebebi Türkiye'de TÜBİTAK tarafından geliştirilen, açık-kaynak kodlu "PARDUS" işletim sistemidir. Artık Türk toplumu tamamen kendi bünyesinde geliştirdiği bir işletim sistemini kullanma hakkına sahip. Olur da PARDUS'u denemek istediniz ve bilgisayarınıza yüklediniz. Karşınızda sizi bekleyen yepyeni bir dünya bulacaksınız. Yıllarca egemenliği altında kalmış olduğumuz yazılımlardan çok daha farklı ve kendinizi çok daha özgür hissedeceksiniz. Bu sebepten ötürü olacak ki PARDUS, kendi Kitle Kaynak sitesinin adını duruma en uygun hissiyata gönderme yapmak için yayınlamış. ÖZGÜRLÜK İÇİN...
http://www.ozgurlukicin.org/



2 yorum:

  1. Yazılım konusunda başka bir örneği TopCoder üzerinden verebilirim. Burada istenilen yazılımlar topluluk tarafından en küçük parçalara bölünüyor ve yine topluluk içerisinde parça parça geliştiriliyor.

    Yanlış hatırlamıyorsam TopCoder'a gelen taleplerin %30'u çözülüyormuş.

    Son olarak adresi: http://www.topcoder.com/

    YanıtlaSil
  2. Evet çok doğru bir örnek. Kendi özel metodolojileri ve 10 yıla yayılmış bir bilinirlikleri var bu konuda.Teşekkürler

    YanıtlaSil