4 Mayıs 2012 Cuma

Tarihe Tanıklık Edin !


Dünya, bir çok ulusun kendine ait tarihi ile harmanlanarak buraya kadar gelmiş ve kendine, çok geniş bir atlastan oluşan, karmaşık bir kültür yaratmıştır. Bu karmaşık kültür arasında “ayıraç” olarak nitelendirebileceğimiz bir kaç karakter vardır ve onlar dünyaya bizzat tarihin kendisini bıraktılar.
O kişilerden bir tanesi var ki adına sayısız destanlar, kitaplar yazıldı. National Geographic’in araştırmalarına göre o kişi, 16 milyon insanla ırkı en fazla devam eden kişi ve yine aynı araştırmalara göre dünya tarihindeki en önemli 50 politika liderlerinden biri. Bahsettiğimiz kişi Cengiz Han.
Kanun yerine gücün egemen olduğu o dönemlerde, dünyanın en büyük hükümdarlığını yöneten Cengiz Han öldüğünde, Moğol yasaları gereği kimsenin bilinmemesi gereken bir yere gömüldü ve mezarı gizli tutuldu. Hatta arayanlar tarafondan bulunmaması için üzerinde atlar gezdirilerek gömüdüğü toprağa naturel bir görüntü verildi.
Ölümünden 785 yıl sonra National Geographic herkesin katılımına açık bir araştırma başlattı ve şuan binlerce insanın katılımı ile büyük imparator Cengiz Han’ın mezarını arıyor.

Moğolistan’da bulunan tarihi mezarlar, genellikle taşların bir hilal biçimde çevrelediği toprak alanlardan oluşuyor. Cengiz Han’ın mezarı ise  Onon ve Kerulen kaynakları yakınında, Burhan-Haldun dağları arasında bir yere gömüldüğüne inanılmaktadır. Katılımcılar Google Earth programı yardımı ile bu bölge yakınlarında ki tarihi taş mezarları saptayarak, bölgede canlı olarak gezen ekibe yön veriyorlar. Araştırma sonucu bulunan mezarların Cengiz Han’a ait olup olmadığı henüz kanıtlanmış değil. Fakat araştırmalar devam ediyor. Olur da bu araştırmaya katılan amatör araştırmacılardan biri Cengiz Han’ın mezarını saptayabilirse, o kişi tarih yazarken, biz de tarihe tanıklık etmiş olacağız.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder