30 Mayıs 2012 Çarşamba

Esaretten Kurtulun!

Türk toplumu bilgisayar ve teknoloji ile o kadar bütünleşti ki, geçmişten bu güne şöyle bir göz gezdirirseniz, inanılmaz sonuçların doğduğunu kendinizde görebilirsiniz. Daktilodan, dokunmatik klavyelere; dosya kağıtlarından, LED ekranlara; donanımın gücü o kadar gelişti ki, 20 yıl önce bugüne ait bir fotoğraf gösterseniz, deli olmak ile suçlanırsınız. Peki donanım bu kadar gelişmiş iken yazılım ne alemdedir?
Tabii ki yazılımda bir o kadar gelişti, çeşitlendi. Ama bu çeşitlenme kullanıcıya asla yansımadı. Kullanmaya alıştıkları işletim sistemini, hataları ve sorunları ile kabul etmek zorundaydılar çünkü piyasa bu yazılımın tekeline girmişti. Hangi yazılımdan bahsettiğimi hepimiz biliyoruz. Microsoft piyasa üzerinde kurduğu egemenliği arttırırken, yazılım ve oyun üreticileri de doğal olarak bu duruma destek vermek zorunda kaldılar. Bu durum kimsenin rahatını bozmadan yıllarca sürüp gitti. Ne zaman ki bilgisayar sistemlerinin dünya üzerinde ilk adından söz ettirmeye başladığı zamanlarda ki ruh ve inanış yeniden doğana kadar. Açık-Kaynak.
Canonical firması, Açık-Kaynaklı işletim sistemleri arasında şu anda dünyada en revaçta olanını yarattı ve oun üzerinden desteklerini milyonlarca insanla birlikte sürdürüyor. Ubuntu.
Oldukça iddialı şekilde tasarlanan bu işletim sistemi tüm dünyada ücretsiz kullanıma sunuluyor. Aktif olarak yaklaşık 30 milyona yakın kullanıcısı bulunan işletim sistemi, gerek dizaynı, gerek hızı gerekse kullanım kolaylığı açısından, esiri olduğumuz işletim sistemlerinden çok daha güzel. Bu güzel yazılımı bilgisayarınıza taktığınız anda yükleme esnasında bile size tek ihtiyacınızın Internet bağlantısı ve eğer taşınabilir bir bilgisayarsa, bir güç kaynağı olduğunu söylüyor. Ondan sonra siz parmağınızı bile oynatmadan Ubuntu sizin için donanım sürücüleriniz dahil her şeyi yükleyerek, sisteminizi hazır hale getiriyor. 
Dev bir kullanıcı bulutuna bağlı olan Ubuntu, sorularınızı, talimatlarınızı ve görüşlerinizi almak için bu kullanıcı bulutundan yararlanıyor. 30 milyonluk bir teknik destek servisi hayal edin Bu sistemde herkes birbirine yardımcı olmaya ve Açık-Kaynak felsefesini yaymaya çalışıyor. Peki asıl sorulması gereken soru, üretici firma bundan nasıl para kazanıyor. Ubuntu tüm dünyaya bedava dağıtılıyor. Bu işletim sistemini tercih eder ve kullanmaya başlarsanız, ve çözüm gerektiren bir sorununuz olursa bunun çözümü için Ubuntu kullanıcılarına başvurabilirsiniz. Eğer bu konuda daha kesin ve hızlı bir sonuç istiyorsanız işte o zaman üretici firma ile irtibata geçebiliyorsunuz. Çok ufak ücretler karşılığında siz teknik hizmet sunuyorlar ve firma tüm gelirini bu yolla karşılıyor. Eğer yıllardır masanızda duran bilgisayarınıza yeni bir kimlik kazandırmak istiyorsanız, www.ubuntu.com adresini ziyaret edin ve kendinizi yıllardır emri altında bulunduğunuz yazılımların esaretinden kurtarın.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder