11 Nisan 2012 Çarşamba

Eric Whitacre ve Sanal Koro

Müziğe olan ilgimiz kişisel boyutta değişkenlik gösterse de, sonuç olarak her zaman muazzamdır. Eski zamanlarda insanlar müziğe olan ihtiyaçlarını, bu işin ehli olan sanatçıların etrafını çevirerek ve onları saatlerce dinleyerek gideriyorlardı. Bilgi toplumuna yaptığımız ani sıçrayış sonrası, "amatör" kavramının yükselişe geçmesi ile, bu durum biraz değişti.
Klasik müzik için konuşacak olursak, bu tarzda ki yapıtlar, tıpkı kendileri gibi klasik ortamlarda, yüz yılları devirmiş salonlar da, büyük bir kasvet içerisinde topluma sunuldu. O sofistike ortam insanları gereğinden fazla etkiledi ve tüm kitleye ulaşmak yerine kendi seyircisini yarattı. Her sanat dalında olduğu gibi, bu lükse ulaşamayanlarda ise sadece uzak bir tutkuya, bir hayale dönüştü.

Ünlü orkestra şefi Eric Whitacre üniversiteye kendi deyimi ile rock müzik yıldızı olmak için gitmişti ama beklediğini bulamamıştı. Müziğe olan ilgisini kaybetmemek için üniversitenin korosuna katıldı. Koro ile yaptığı ilk çalışmada çalan müzik Mozart'tan Requiem olmuştu ve bu bestenin ruhu zincirleyen notaları onun hayatını değiştirdi.

Yıllar geçti ve Eric Whitacre harika bestelere imza attı. Büyük bir hayran kitlesi yarattı. Bir gün YouTube'da izlediği bir video sonucunda bu zamana kadar kimsenin aklına gelmeyen bir projenin de temellerini attı. Genç hayranlarından biri Eric Whitacre'ın "Sleep" isimli bestesinin bir bölümünü, bilgisayarı karşısında çektiği bir video'da seslendiriyor ve bu işi gerçekten iyi yapıyordu. Video ilk yayınlandığı andan itibaren bir çok kişi tarafından izlenmişti. Eric Whitacre, dünyanın bu iş için yetenekli binlerce amatör ile dolu olduğunu fark etmişti, ve "sanal koro" fikri bu şekilde doğdu. Whitacre, koroyu yönetirken yaptığı hareketlerden oluşan sessiz bir video yayınladı. Bu yönetim video'su sayesinde, bestelerine eşlik eden amatörler karşılarında bizzat Eric Whitacre tarafından yönetilerek, besteleri seslendireceklerdi.


Kısa bir süre içerisinde binlerce amatör ses, Eric Whitacre'ın yayınladı Lux Aurumque bestesinin yönetimine uyarak, bu bestenin bölümlerini seslendirdi ve videolar çığ gibi büyüdü. Yine bir hayranı Eric'e bir teklif götürdü ve bu video'ları birleştirerek, koro biçimine sokabileceğini söyledi. Eric'in cevabı; "Bende senin gibi birini arıyorum" oldu. Hayranı,  seçilen 185 videoyu birleştirdi ve ortaya Eric Whitacre yönetiminde ilk sanal koro ortaya çıktı.


Bu harika fikir büyük beğeni topladı ve Eric Whitacre, iki tane farklı besteye ait yönetim videosu daha yayınladı. Bu sefer seçilen seslerin sayısı binleri geçti ve ortaya "amatör" seslerden oluşan dev bir bulut çıktı.
Tarihte ilk kez gerçekleştirilen bu proje sayesinde Eric Whitacre, dünyanın en büyük sanal müzik topluluğu olan "Sanal Koro" 'yu yönetiyor. Her ülkeden birleşerek seslendirilen bu besteler ise dinleyenlere hoş bir deneyim yaşatıyor. Bu hamle ile klasik müzik adına hayaller üreten ve kendilerini o koronun bir parçası gibi görmek isteyenler, kasvetli dev sahnelerde değil de, kendi evlerinin sıcak koşullarında bu koronun bir parçası olma deneyimini yaşayabiliyorlar.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder