12 Nisan 2012 Perşembe

Protestona Eğlenebileceğin Yoldan Git..


Bir süredir hasta olmam sebebiyle çok fazla yazamadığım güzelim SOMYeditepe bloğumuza artık yeni crowdsourcing araçları eklemenin vakti geldi. (Hatta geçiyor bile) Ama bir bakterinin kendi yarattığı kitlesiyle iletişimini güçlü kılarak haftalarca bedenimi terk etmemesi crowdsourcing olayında bakterilerin bizden daha önde olduğunu gösterdi bana. Neyse ki daha iyiyim galiba.

Şimdi anlatacağım ilk crowdsourcing aracı Protest4. Protest4 iOS ve Android işletim sistemi kullanan mobil cihazlar için geliştirilmiş bir uygulama. Bu uygulama sosyal medya üzerinden insanların birbirlerine ulaşarak rahatsız oldukları durumları protesto edebilmelerini amaçlayan ve özellikle Arap Baharı’ndan esinlenen bir uygulama. Her konuda aktivistlerin birbirleriyle iletişim kurması ve organize hareket edebilmeleri için biçilmiş kaftan aslında. Uygulama onay aldıktan sonraki 17 gün içerisinde 150 farklı ülkeden 50000’den fazla kullanıcı tarafından kullanılmış ve bu sayı gittikçe büyümekte. Üyelerinin çoğunluğunun özellikle Mısır, Pakistan, Endonezya gibi ülkelerden olması da dikkat çekici. Uygulamayı kullanan aktivistler başarılı kampanyalar da gerçekleştirmekte. Örneğin Mısırlı aktivistler Alaa Abd-El Fattah isimli bir bloggerın hapiste geçirdiği 2 hafta süresince neler yapabileceklerine dair 2 hafta boyunca online tartışmalar düzenledi. İtalya’da 1000 kadar Berlusconi karşıtı, uygulama üzerinden Berlusconi’nin başbakanlık görevini bırakması için protesto düzenledi. Uygulamanın bu başarıları bazı kişilerin dikkatini çekmiş olacak ki, uygulamanın olduğu sunuculara kökeni belli olmayan hacker atakları düzenlenerek uygulama birkaç kez durdurulmaya çalışıldı ancak başarılı olunamadı. Uygulama ile ilgili detaylı bilgiye aşağıdaki bağlantılardan erişebilirsiniz.


İçimizdeki aktivist duyguları kabartan bu araçtan sonra anlatacağım ikinci uygulama ilkiyle kel alaka kalacak. BMW Ultimate Drive uygulaması navigasyon sistemlerinin bize kısa yol göstermeleri durumuna farklı bir anlam katıyor: “En kısa yol her zaman eğlenceli olmayabilir.” Uygulama kullanıcılardan gelen belirli rota bilgilerini Google Maps üzerinde kendi sistemine işleyerek kullanıcıların beğendiği yolları ve rotaları kullanıcılarına sunuyor. Örneğin, tatil için araçla yola çıkacaksanız sizden önce o yollardan geçmiş kişilerin hangi rotaları izlediklerini ve izledikleri rotada nerelerin kesinlikle gidilmesi gereken yerler olabileceğini, nerelerin geçilmesinin eziyet olduğunu görebilirsiniz. Kimselerin bilmediği yol kenarındaki mükemmel sahilleri veya ormanlık alanları görebilirsiniz. Uygulamayı kullanarak kayıtlı olan rotalar hakkında yorum yapabilir, tavsiyede bulunabilir veya kendi belirlediğiniz yeni bir rota ekleyebilirsiniz. Uygulama hem iOS üzerinde hem de Android üzerinde kullanılabilir şekilde tasarlanmış ve AppStore’dan ya da Google Play’den 50’den fazla ülke için indirilebilir konumda. Uygulamanın halen birkaç eksiği olduğunu ve güncellemelerin ara ara yapılarak bu eksiklerin giderilmeye çalışıldığını da iletmekte fayda var.

Uygulama ile ilgili detaylı bilgiye aşağıdaki bağlantılardan erişebilirsiniz:



Crowdsourcing.org: http://www.crowdsourcing.org/document/bmw-app-crowdsources-fans-favorite-drives/5912

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder