13 Mart 2012 Salı

Bu İşte Para Var !

İş dünyasında yaşayanlar bilirler ki, büyümek prestijdir. Özellikle de büyüyecek olan iş, kendi işiniz ise. Büyümek deyince aklımıza ilk gelen obje paradır. Özellikle sıkıntılı iş piyasasında "para" kelimesinin karşılığı; banka kredileridir. Gözünüze batan her firmanın, büyükmekte olan her firmanın, bu işi nasıl yaptığını soracak olursanız size cevap olarak bir sürü evrak ve kredi dökümlerini göstereceklerinden eminim. Gerçi bunu söylerken kendi nakit parasını kullanarak büyüme sürecini gerçirenleri tenzih etmek gerekir. Onlar bir elin parmaklarını geçmez ve bu piyasanın "Kraliyet Ailesi" olarak görülürler. Peki başka alternatif var mı? Tabiki de. 


İngiliz temelli Universal Fuels petrol firması, banka ve dosya masrafından kurtularak kendini kitle kaynağın kollarına bıraktı. Kitle Fonu yöntemini kullanan firma, bankaların vereceği işletme kredileri yerine, kendini destekleyen Crowdcube fonu sayesinde, 100.000$'lık bir işletme miktarı ile, kendine petrol taşıma tırları alarak, taşıma işinde taşeron firmalara kaptırdığı parayı kendi kasasına geri koydu. Peki bu Universal Fuels'a ne kazandırdı? Gelişen Kitle Kaynak dünyasında akıllı bir hamle yaparak, kendilerini, gelişen bu dünyanın güçlü fonuna dahil ettiler. Bilinirliklerini arttırdılar ve kurumsal kimliklerinde innovatif bir yüz yarattılar. Bunu her markanın kendine ait dükkanlarının bulunduğu meşhur bir caddede dükkan açmak gibi düşünün. Kraliyet zümresine dahil olmak gibi.


Eğer yukarıda belirtilen rakam işin ciddiyetini anlatmaya yetmiyorsa Elance örneği sanırım bunu daha iyi açıklayacaktır. Elance; internet üzerinden hizmet veren bir İşçi Havuzu(Cloud Labor) firması. Firma, Kitle Kaynak dünyasında, zor durumlara tabiri caizse "hızır" gibi yetişmesi ile tanınıyor. Talep doğrultusunda, arzı derleyip toparlayan bu havuzun, çözdüğü ve yüklendiği sorunların maliyeti ve firmanın bu doğrultuda değeri 500 Milyon Dolar'a ulaşarak rekor kırdı.


Uzun lafın kısası, buradan çıkartılacak en önemli ders, klasik iş dünyamızda ve tek düze ilerleyen "piyasamızda" kitle kaynağın tanınması ve kullanılması, prestij ve parayı hızla getirecek gibi görünüyor. Buradan da anlaşılıyor ki, bu işte para var!


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder