2 Mart 2012 Cuma

Fetih 1453'ten Amazon Mechanical Turk'e

        Fetih1453 filminin populerliğinden midir bilinmez  farklı/yaratıcı crowdsourcing örneklerini paylaşacağım bu bölümde başarılı bir e-oluşum olan Amazon Mechanical Turk, ilk haftanın konusu olma hakkını kazandı.

İsmini tarihe "Satranç Oynayan Türk Otomatı" olarak geçmiş otomatik makineden alıyor, bu makinenin özelliği görüntüde otomatik olarak satranç oynayabilmesi, fakat aslında sadece içinde seyirciden gizlenen satranç oyuncusunun hareketlerini tekrarlamasıdır. 

Amazon Mechanical Turk onların web denir veya Mturk, amazon.com'un kullanıcılara sunmuş olduğu basit bir soru-cevap platform hizmetidir. En ilginç ve insan egosunu tetikleyen kısmı ise sadece insan zekasının yapabileceği görevler için bir pazar yeri olmasıdır. (Marş Marş)

Çeşitli oyun alanları yaratılarak, bir soruya cevap talep eden kullanıcılar inzan zekası için görevler belirlerler.  "HIT" (Human Intelligence Task) talip olabilir, bu kolay ve hızlı görevleri tamamlayınca para bile kazanabilirsiniz. Bunlar çok yüksek rakamlar olmasa bile (0,10-0,20$ gibi) 30 sn. içinde bu parayı kazanmak fena sayılmaz.Yapılan görevler tamamen işverenin talebiyle ilgili; bazen bir anket doldurabilirsiniz, bazen internetten bir harita bulabilirsiniz, ya da bazen bir web sitesinin belirli bir bölümünü tasarlayabilirsiniz. MTurk'te görevlendirilen iş belirli basit parçalara bölünür, bu basit parçaları oluşturan HIT görevlerine tamamlamaya birden fazla kişi talip olur, işveren açısından bakacak olursak hem görev daha kısa sürede hem de daha uygun maliyete biter.

Eksiduyuru'da verilen bir örnek çok güzel açıklıyor; mesela birisinin teknesi okyanusta kayboldu. Okyanusun uydu fotoğrafi var elinizde ama inanilmaz büyük. Bunu 300x300 pixellik parçalara bölüyorsunuz. İnsanlara dağıtıyorsunuz. 3 gün sonra tüm resimler defalarca taranmiş ve sonuçlar çıkmış oluyor. Iş basina 5 cent veriyorsunuz. Toplam size masrafi bir kaç bin dolara mal oluyor.

Kısaca MTurk,yeni nesil gençliğin çalışma ve yaratıcılığın doğasını nasıl değiştirdiği kazan-kazan mantığıyla birleştiriyor ve fazladan para çevrimiçi yapmak için bir yol sunuyor. Denemeye değer...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder