1 Mart 2012 Perşembe

Crowdsourced Global Atlas : OpenStreetMap (OSM)

Crowdsourcing kavramınının en iyi örneği diyebileceğimiz Vikipedi sayesinde günümüzde bir çok kavrama hızlı ve belki de daha doğru şekilde ulaşmaktayız. Özgür yazılım şartları altında ve açık kaynaklı olması bilginin hızlı büyümesi ve paylaşılması adına büyük bir avantaj sağlamaktadır. Gönüllü kişiler tarafından içerik üretilmesi her ne kadar bilginin güvenilirliğini düşündürtse de aslında sistem aynı zamanda  içeriğin yayıldığı bir çok kullanıcıya içeriği kontrol ettiren bir çark ile işlemektedir. Bu şekilde yanlış bilgi ve kaynakları elimine edildiğinden, her geçen gün içeriğin güvenilirliği de artmaktadır. Vikipedi bu anlamda çok iyi bir örnektir ve kitlelerin gönüllü olarak birleşip içerik ürettikleri alanların belki de en popüleridir. 

Peki sizce bir daha bu uygulamaya benzer popüler ve çok geniş bir kitleye hitap edebilecek uygulama karşımıza çıkar mı? Tabiki çıkar. İşte size OpenStreetMap hareketi...

"OpenStreetMap (OSM) özgür yazılım şartları altında oluşturulan açık kaynaklı bir dünya çapında harita oluşturma projesidir. GPS alıcılarıyla ve diğer kamu malı kaynaklardan toplanan bilgiler ile oluşturulur.

OpenStreetMap açık kaynaklı olan ve dünyanın her yerinden gönüllü olarak katılımcıların oluşturdukları bir dünya haritası projesidir." (Vikipedi)
Bu yeni oluşumla beraber GoogleMaps'e bir rakip çıkmakla kalmadı ayrıca kitlelerin kendini gösterebilecekleri yeni bir ortam daha oluşmuş oldu. 

OSM hareketinin yeni ve en büyük destekçilerinden biri de Foursquare. Foursquare bundan böyle Google Maps yerine OSM altyapısını kullanan MapBox'ı kullanacağını açıkladı. Şahsen ben OSM ve Foursquare ortaklığını neler getireceğini şimdiden çok merak ediyorum. Fakat şu bir gerçek ki crowdsourcing adına çok büyük bir gelişme.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder