1 Mart 2012 Perşembe

Gazetecilerin yeni flaş haber kaynağı: Banjo

Sosyal medyanın vazgeçilmezi onları her yerden kullanabilmemizi sağlayabilen araçlardır. İnsanlar, en yaygın sosyal medya araçları olan twitter'a ve facebook'a artık sadece bilgisayar ekranı başında değil, cep telefonlarından, tablet bilgisayarlarından hatta evlerindeki televizyonlarından bile bağlanarak durumlarını güncelleyebilmekte ve ileti atabilmekteler. Günümüzde birçok cihazda sosyal medya fenomenleri olan bu iki aracı kullanılabiliyor olması onların hem erişilebilirliğini hem de kullanılabilirliğini arttırıyor ve bu artış insanların birbiriyle haberleşme hızının olağanüstü şekilde artmasını sağlıyor.

Sosyal medyanın hayatımızda etkisinin artması ve insanların interneti kullanarak bilgi akışına daha aktif katkıda bulunması günümüzdeki haber yaratma ve yayınlama anlayışında da ister istemez değişikliğe neden oldu. Kitleler, sahip oldukları sosyal medya hesaplarıyla haber özelliği olan bir durumu diğer insanlarla çok daha hızlı ve kolay paylaşabilir durumda artık. İşte bu durum, gazetecilerin ve habercilerin birçok ajanstan daha önce bir habere ulaşabilecekleri yeni bir medya kolu doğmasına neden oldu. Artık belirli bir yerdeki haberleri alabilmek için sadece o yerdeki twitter veya facebook güncellemelerini takip etmek bile gazeteciler için haber niteliği taşıyan durumları daha çabuk izleyicilerin, okuyucularına aktarmalarını sağlamakta. İşte hikayesi buna benzer olan bir uygulama: Banjo

Banjo, twitter veya facebook'ta kişilerin güncellemelerini onların lokasyon paylaşımlarını kullanarak Google Maps üzerinde toplayan ve yayımlayan bir servis. Bu servis aracılığı ile etrafınızdakilerin o an twitter ve facebook üzerindeki güncellemelerini görebilirsiniz. Bu güncellemeler "geo tag" adı verilen yer bilgisi bazlı olduğundan, kişiler yer bilgilerini paylaşmayarak gerekirse servisin kendilerini keşfetmesini engelleyebilirler ya da "geo tag"lerini açarak sadece arkadaşlarının değil bulunduğu yerle ilgili bilgilere bakınan herkesin iletilerinden haberdar olmasını sağlayabilir.
Ancak Banjo'yu "crowdsourcing" kapsamında inceleyen durum sosyal medya içeriklerini paylaşıyor olması değil onları kişinin paylaştığı yeri baz alarak paylaşması. Banjo bir yerdeki durum hakkında insanlardan bilgi alabilmek için doğru bir kaynak olabilir. Bununla ilgili en iyi örneği Ocak ayında Andy Stettler adındaki Amerikalı bir gazeteci kendi twitter'ını kullanarak Banjo üzerinden sağlamış. Bir Pennsylvania gazetesinden aldığı Pennsylvania'da bir alışveriş merkezinde bomba olabileceği ihbarını kendisi Philadelphia'da olmasına rağmen haber ajanslarını kullanmadan sadece Banjo'yu kullanarak alışveriş merkezi içindekilerden teyit ettirmeye çalışmış. Banjo üzerinden tespit ettiği alışveriş merkezinden tweet atmış muhtemel kişilere bildirimde bulunarak onlardan durum hakkında bilgi istemiş ve kullanıcılardan durumla ilgili aldığı dönüşleri kullanarak okuyucularına dönüş sağlamış. Bu sayede orada bulunan kitleyi haber kaynağı olarak gösterek okuyucularına bomba ihbarı ile ilgili son dakika gelişmelerini direk kaynağından aktarabilmiş. Yani kitleleri bir dış kaynak olarak kullanıp ajanslardan gelecek haberleri derlemeden önce hem zamandan hem de paradan kazanarak rakiplerinin bir adım önüne geçmiş. Konu hakkında bu linkten detaylı bilgi alabilirsiniz.

Banjo'yu kişisel olarak ben de kullandım. Daha çok foursquare'deki "Yakınımdaki tweetler" uygulaması gibi çalışsa da facebook iletilerini de paylaşıyor olması bir avantaj. Ayrıca Yeditepe Üniversitesi etrafındaki son tweetleri ve facebook bildirimlerini sabah incelediğimde genelde "Kar tatili var mı?" sorusunun bu çevredeki sosyal medya mecralarında yankılanmış olduğunu da gördüm. Ve dün okuduğum örneği bir gazetecinin kar tatili haberinde bile kullanacağının aklımdan geçmesi aslında crowdsourcing'in, işi çok zor olan habercilerin bu tarz sosyal medya uygulamalarınu kullanarak haberi kaynağından bizlere hızla aktarabileceğini hatırlattı.

Uygulama hem iPhone'larda hem de Android yüklü telefonlarda kullanılabiliyor. Uygulamayı kullanırken "Yer paylaşma servisleri"nizin açık olması gerekmekte. Bu linkten uygulama hakkında detaylı bilgi alabilir, iPhone için AppStore'dan, Android için AndroidMarket'ten uygulamayı ücretsiz indirebilirsiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder