19 Mart 2012 Pazartesi

Crowdfunding


İnternetin bize verdiği imkanlar arasında yer alan finansman biçimine “katılımcı finansmanı” ya da “kitle fonlaması” deniliyor. Gerçek adıyla “Crowdfunding” Sosyal sorumluluk, Sanat, Kültür gibi projelerin yanınsıra artık her sektörde kullanılabilir hale geldi.
Facebook, Twitter, FriendFeed ve blog siteleri gibi sanal platformların etkisiyle gelişen yöntem geniş kitlelerce yapılabilir hale gelince bu model, her geçen gün artarak kullanılmaya başlandı.
Şu bilinen bir gerçek ki iş bulamayan kişiler hemen ticarete girer ve en kısa yoldan nasıl köşeyi dönebilirimin hesabını yapar. Oysaki  bu işler artık bu kadar kolay değil ve giderek daha de zorlaşıyor. 
AKREDİTE YATIRIMCI
Amerika’da ve bazı ülkelerde akredite yatırımcı denilen bir kriter var. Bu kritere göre sizlerin yeni kurulacak bir işletmeye yatırım yapmanız, bir Ltd. şirketine ortak olmanız, Özel Sermaye Piyasası (halka açık olmayan şirketlere yatırım yapılan piyasa) ve melek yatırımcılık (parası ve sektörel tecrübesi olan insanlar) networklerine yatırım yapabilmeniz için akredite yatırımcı olmanız gerekiyor.
Ben gideyim de şu küçük firmaya yatırım yapayım bu şirlet çok büyüyecek diyemiyorsunuz. ABD bu tür yatırımları risk seviyesi yüksek olan yatırımlar arasında görüyor bunlara yatırım yapacak ve dolayısıyla bunların sağlayacağı büyük karları almak için akredite yatırımcı olmak denilen bir kriter getirmiş.
Akredite yatırımcı olmak için oturmuş olduğunuz ev hariç en az 1 Milyon dolar, bugünün kuruyla yaklaşık 1.8 Milyon Türk Lirası Net varlığınızın olması gerekiyor. Ya da son iki yıldır yıllık en az ikiyüzbin dolar  kazancınız olması gibi şartları var.
 ÇÖZÜM..
İşte ABD’liler bu açığı kapatmak için Crowdfunding yönteminden faydalanmayı düşünmüşler. Bu sayede akredite olmayan küçük girişimcilerin henüz yeni olan işletmelere yatırım yapmalarına imkân sağlayacak bir boşluk oluşuyor.

1 yorum:

  1. Merhaba,
    Artık Türkiye'nin de bir crowdfunding platformu var:
    www.projemefon.com

    Selamlar

    YanıtlaSil