18 Mart 2012 Pazar

Expertsourcing mi Crowdsourcing mi?

Crowdsourcing kavramı iş dünyasında gittikçe yaygınlaşsa da günümüzde bir çok kişiye hala çok yabancı. Aslında kavram gayet basit amaçlar üzerine kurulu. Temelde insanların belli bir amaç uğruna yeteneklerini göstermesini yarayan, ortak bir akıl havuzunun oluşmasını sağlayan bir kavram ve gün geçtikçe süper projelerle daha da gelişiyor.

Wikipedia crowdsourcing'i 'Belli bir problem çözümü yada üretim işlemi için işi belli bir kalabalık yada insana taşere (outsource) etmek.' şeklinde tanımlıyor. Bu işlem online ve/veya offline olabilir. Crowdsource ile outsource arasındaki fark, Crowdsource'ta outsource'un aksine işi yapanların belirsiz bir gup insan tarafından yapılıyor olmasıdır.



Bugün Twitter,Facebook vb. bir çok sosyal medya sitesi tarzında crowdsourcing'te sosyal yönümüzü kuvvetlendiriyor. Aslında crowdsorcing, insanları rutininden çıkararak belli bir amaç uğruna yeteneklerini sergilemelerini ve bütünün bir parçası olmalarını sağlayarak çok daha büyük bir amaca hizmet ediyor bana sorarsanız. Ayrıca şirket ve insanların inovatif düşüncelerini besleyen ve barındıran bir sığınak haline geliyor. Bu sayede şirketler yaratıcılığı destekleyerek üretimi de geliştirmiş oluyorlar. Ayrıca insanlarda büyük bir resmin parçası olma hissini ve hazzını bırakıyor olması da bu yaratıcı kavramı vazgeçilmez kılan önemli faktörlerden biri.

Crowdsourcing günümüzde, müşteri deneyim ve önerilerini yakalamak, şirket içi motivasyon ve yaratıcılıkğı arttırmak ve firma ürün testleri için sıkça kullanılır hale geldi. Hatta bazı şirketler yarattıkları platformlarda uzman önerilileri arar ve alır hale geldiler. Bu kavramda 'expertsourcing' olarak biliniyor. Expert avına örnek olarak bazı sitelerin açıklarını yakalamak için güvenlik duvarını aşacak olan hackerlara ödül vaad etmesini gösterebiliriz.

Sonuç olarak crowdsourcing, şirketlerin en azından müşteri empatisi kazanımı bakımından mutlaka kullanması gereken bir platformdur. Fakat bu yolda yürürken şeffaf ve güvenilir olmak vazgeçilmeyecek esaslardır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder