27 Mart 2012 Salı

Gerçek: Ne Apple Ne Facebook/Yenilikçi DARPA


  Bugün, Amerikan yenilikçiliğinin en ünlü ismi, ne Apple, ne Google, ne de Facebook'tur. İkonik bir Amerikan yenilikçisi olan DARPA’dır. Fakat bu devlet kuruluşu ne bir kar elde eder, ne de tek bir tüketici ürünü satar. DARPA , Savunma İleri Araştırma Projeleri Ajansı, güvenlik için bilim ve teknolojinin önemini yansıtmaktadır. Savaş, bir temel ihtiyaç olmamakla birlikte, icat kabiliyetinin çıkış noktasıdır.

  Pentagon Ar-Ge için  yıllık  75 milyar dolardan fazla harcamaktayken ; DARPA'nın payı 3 milyar dolardır. Buna karşılık, Ford, GM, Intel, Microsoft ,Cisco ve Merck  Ar-Ge için DARPA’dan fazla harcamaktadırlar.


  ARPANET, yani yeni adıyla DARPA soğuk savaş sırasında geliştirilen ve başlangıçta geniş alanlı ağların denenmesi için bir test ortamı olarak kullanılan bu platform, daha sonra genişletilerek zamanla günümüzdeki internet ağı haline gelmiştir .

  Son on yılda, DARPA’nın bir nevi güç kaybetmesinin sebebi,  Irak ve Afganistan savaşlarında dikkatini ve kaynaklarını tüketecek bir çok muharebe hizmetini kabul etmesidir. Anthony Tether  (DARPA'nın o zamanki müdürü), Irak ve Afganistan'da yol kenarına yerleştirilen bombaları engelleme teknolojilerindeki icat  zorluklarından ve milyonlarca dolar harcanmasına karşın çözüm üretilememesinden şikayetçiydi. 

   DARPA’da Temmuz 2009'da kuruluşun ilk kadın yöneticisi olarak Regina Dugan göreve başladı.Dugan Crowdsourcing’i benimsemişti. Aslında bir çok şeyin kitlelere açılması askeri gizliliğe aykırı görünebilirdi ancak Dugan’ın sıradışı yaklaşımı birşeyler yaratmaktan keyif alan zeki insanları iş sürecine dahil etmeyi savunuyordu.



 Dugan yenilikçiliğin ancak istekli ve  yaratıcı insanları bir araya toplamakla mümkün olabileceğine inanıyordu. DARPA'nın Dugan’la birlikte edindiği yeni hedeflerden bazıları; Mach 20 (insansız planör) ve pandemik aşı olarak sayılabilir. DARPA böylece neredeyse herkese açık yarışmalar yapmaya başladı. Dugan 2012 Mart’ta Google tarafından işe alındı.


Kaynak

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder